Yapay zekâya olumlu bakan hayata da olumlu bakıyor

Yapılan yeni bir araştırma, yapay zekâya olumlu yaklaşanların depresyon, anksiyete ve stres düzeylerinin daha düşük olduğunu ortaya koydu. İstinye Üniversitesi Psikoloji Bölümü Arş. Gör. Fatma Betül Yılmaz, Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seydi Ahmet Satıcı, Milli Savunma Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Sinan Okur ile Norveç Bergen Üniversitesi’nden Dr. Simone Grassini’nin de yer aldığı araştırma kapsamında bireylerin yapay zekâ tutumu ile psikolojik durumları analiz edildi. Buna göre yapay zekâya olumlu yaklaşan yetişkinlerin genel yaşam memnuniyetinin daha yüksek olduğu tespit edilirken, bu kişilerde depresyon gibi ruhsal rahatsızlıkları yaşama ihtimalinin de azaldığı saptandı.

“TÜRKÇE’YE UYARLAYARAK TÜRKİYE’DEKİ TUTUMA BAKTIK”

İstinye Üniversitesi Psikoloji Bölümü Ar. Gör. Fatma Betül Yılmaz araştırmanın ilk aşamasında Norveç Bergen Üniversitesi’nden Dr. Simone Grassini’nin geliştirdiği “Artificial Intelligence AttitudeScale-4 (AIAS-4”) ölçeğinin Türkçe’ye uyarlamasının yapıldığını söylüyor:

“Araştırmamızda kullandığımız ölçek Norveç Bergen Üniversitesi’nden Dr. Simone Grassini tarafından geliştirildi. Türkçe’deki geçerlilik ve güvenirlik testlerinin ardından bu testi Türkiye’deki yetişkinler üzerinde uyguladık. Sonuçta yapay zekâya yönelik tutum ile kişilik özellikleri ve psikolojik durum arasında bağlantı keşfettik.”

“OLUMLU YAPAY ZEKÂ TUTUMU PSİKOLOJİK SIKINTIYI AZALTIYOR”

Arş. Gör. Yılmaz, ikinci aşamadaysa yapay zekâ tutumunun ruh sağlığı ve kişilik özellikleri ile ilişkisine odaklanıldığını ifade ediyor. Yapay zekâya olumlu yaklaşanların depresyon, stres ve anksiyete düzeylerinin daha düşük çıktığını ifade eden bilim insanı, “Yapay zekâya karşı olumlu bir tutum içinde olanların depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri daha düşük bulundu. Psikolojik sıkıntının; yapay zekâ tutumu ve ruh sağlığı arasındaki ilişkide aracı rolü olduğu görüldü. Yani olumlu yapay zekâ tutumu psikolojik sıkıntıyı azaltıyor ve bunun sonucunda da mental sağlığımız güçleniyor” diye konuşuyor.

Çalışma kapsamında kişilik özellikleri ve yapay zekâ tutumu arasındaki ilişki de araştırıldı. Dışadönüklük, sorumluluk ve deneyime açıklık gibi kişilik özellikleri ile olumlu yapay zekâ tutumu arasında ilişki olduğu görüldü. Bununla birlikte nörotizm (duygusal dengesizlik) ile olumsuz yapay zekâ tutumu arasında da bağlantı var.

İstinye Üniversitesi Psikoloji Bölümü Ar. Gör. Fatma Betül Yılmaz bu yönde araştırmaların devam edeceği bilgisini de paylaşıyor.

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

  • Related Posts

    • Mayıs 2, 2025
    • 4 views
    Nilüfer’de Sağlık söyleşisinde işçi sağlığı ve astım konuşuldu

    “Nilüfer’de Sağlık” söyleşilerinde bu ay işçi sağlığı ile astım hastalığı ele alındı.

    • Mayıs 2, 2025
    • 6 views
    Gezegen sağlığı alanında çalışmalar yapan Prof. Dr. Teddie Potter konferans verdi

    ABD Minnesota Üniversitesi’nde gezegen sağlığı alanında çalışmalar yapan Dr.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir