
Dassault Systèmes (Euronext Paris: FR0014003TT8, DSY.PA) bireysel hastalara veya hasta gruplarına özel olarak uyarlanabilen yeni nesil Yaşayan Kalp modelinin beta testlerinin başladığını duyurdu. Bu yeni model, tıbbi cihaz araştırma ve geliştirme süreçlerini kolaylaştırmayı, yeni tedavi yöntemlerinin test ve düzenleyici onay süreçlerini hızlandırmayı hedefliyor.
Yaşayan Kalp Projesi ekibi, doku özellikleri, yapısal farklılıklar ve diğer parametreleri tek bir tuşla ayarlamaya imkan tanıyan, son derece kişiselleştirilebilir modellerin oluşturulmasını test ediyor. Gerçek hasta verileri üzerine inşa edilen bu yeni nesil model, insan fizyolojisi hakkında derinlemesine bilgi sunarak binlerce sanal hasta ikizinin oluşturulmasına ve bu verilerin üretken yapay zekâ (generative AI) için güçlü bir eğitim seti olarak kullanılmasına imkan sağlıyor. Bu modelle araştırmacılar ve klinisyenler, insan veya hayvan üzerinde çalışmaya gerek kalmadan ve gizlilik veya profil kısıtlamaları olmadan bir hastalığın ve hasta popülasyonunun belirli bir tedaviye nasıl tepki vereceğini anlayabiliyor.
Dassault Systèmes Yaşam Bilimleri ve Sağlık Sektörü Başkan Yardımcısı Claire Biot, yeni gelişmeyle ilgili şunları söyledi: “Bundan on yıl önce, Yaşayan Kalp Projesi dünyada bir ilk olarak insan kalbinin sanal ikizini oluşturmuştu. Bugün, bu başarıyı bir adım daha ileriye taşıyoruz. Tamamen parametrik, kişiye özel uyarlanabilen bir tam kalp simülasyonu sayesinde, tıbbi cihaz üreticileri yenilikçi çözümlerini çok daha hızlı tasarlayıp test edebilecek ve güvenle onay süreçlerine sunabilecek. 3DEXPERIENCE platformumuzdan güç alan bu büyük atılım, müşterilerimizin geliştirme maliyetlerini düşürmesine, onay süreçlerini hızlandırmasına ve cihazlarının gerçek hasta anatomisiyle entegrasyonunu önceden öngörmesine olanak sağlayarak kişiselleştirilmiş tıbbı ölçeklendirme yolunda önemli bir adım olacak.”
Yeni nesil Yaşayan Kalp modelinin beta testi, Dassault Systèmes’in kısa süre önce yayımladığı “Enrichment El Kitabı”nın ardından duyuruldu. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ile yürütülen beş yıllık başarılı bir iş birliğinin ardından hazırlanan bu rehber, tıbbi cihaz sektörüne sanal ikizlerin klinik denemeleri nasıl hızlandırabileceğini gösteriyor. Sanal ikizlerin sağladığı doğrulama ve verimlilik avantajları; biyoteknoloji, hastaneler, tıbbi cihazlar, giyilebilir teknolojiler ve halk sağlığı gibi birçok alanda maliyetleri düşürme, onay süreçlerini hızlandırma ve hasta sonuçlarını iyileştirme gibi önemli katkılar sunuyor.
Dassault Systèmes, endüstriyel uygulamalarda edindiği onlarca yıllık tecrübesini sağlık alanına da taşıyarak, sanal ikiz teknolojilerinde küresel liderliğini pekiştirdi.
Şirket, beta testi Houston’da düzenlenen 3DEXPERIENCE World etkinliğinde duyururken, aynı zamanda sanal ikiz uygulamalarının diğer organlara da genişletilerek daha fazla tıbbi sorunun çözümüne katkı sağlamasını hedeflediğini açıkladı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı