
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Fen Fakültesi yürütücülüğünde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında “II. Ulusal Temel Bilimler Gençlik Sempozyumu ve Bilim Sanat Şenliği” düzenlendi. Fen Bilimleri alanında eğitim gören lisans öğrencilerinin bitirme tezleri, araştırma projeleri ve benzeri çalışmaları ile liselerde TÜBİTAK projeleri ya da okul müfredatı kapsamında geliştirilmiş projeler üzerinde çalışan öğrencilerin sözlü veya poster bildirilerle katıldığı programda; 53 sözlü, 85 poster bildiri yarıştı.
İzmir’in köklü yükseköğretim kurumlarından biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında II. Ulusal Temel Bilimler Gençlik Sempozyumu ve Bilim Sanat Şenliği’ne ev sahipliği yaptı. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Buca Kaymakamlığı iş birliğinde DEÜ Fen Fakültesi Konferans Salonu ve Fuaye Alanı’nda 21-22 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen etkinliğe; DEÜ Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, Buca Kaymakamı Mahmut Nedim Tunçer, DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Caner Çavdar, DEÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aylin Alın, TÜBİTAK 2009 kapsamında proje üreten farklı illerdeki yükseköğretim kurumlarının Fen veya Fen-Edebiyat fakültelerinden lisans öğrencileri, lise öğrencileri, öğretmenler ve akademisyenler katıldılar.
Öğrencilerin akranları ve alanında uzman araştırmacılarla bilgi paylaşımı yapmasına, gençler arasında temel bilimlerin önemi konusunda farkındalık oluşmasına ve ortaöğretim ile üniversite düzeyinde öğrenci, akademisyen ve öğretmenler arasında iletişim ve iş birliğinin güçlenmesine önemli katkılar sunan etkinlikte, bilim ve sanat atölyeleriyle katılımcı gençlerin bilimsel meraklarını ve yaratıcılıklarını teşvik edecek ortamlar sunuldu.
“ÖĞRENCİ PROJELERİNDE LİDERİZ”
Etkinliğin kapanış oturumuna katılan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Bayram Yılmaz,
sağlıktan yapay zekaya, sürdürülebilirlikten tarıma, teknolojiden iklim değişikliğine kadar geniş bir yelpazede sunumların yapıldığı şenlik sayesinde öğrencilerin eğitim ve araştırma yeteneklerini güçlendirme yolunda önemli olanaklar elde ettiğini belirtti. Rektör Yılmaz, öğrencileri DEÜ Fen Fakültesi öğrencisi olmaya davet ederek, “Türkiye’nin sayılı Araştırma Üniversitelerinden biri olan Dokuz Eylül Üniversitemizin ne kadar gelişmeye açık olduğunu, alanında donanımlı, üretken akademisyenlerden oluştuğunu, öğrenciye ne kadar önem verdiğini burada bir kez daha görüyoruz. Bilindiği üzere Üniversitemiz, öğrenci projeleri bakımından da Türkiye’de birinci olmuş bir yükseköğretim kurumu. Bu açıdan öğrencilerimiz fikirlerini yalnızca fikir aşamasında bırakmayıp, düşüncesinden emin bir biçimde fikrini savunan kendinden emin gençlerden oluşuyor. Öğrencilerimizin fikirleri farklı platformlarda proje olarak kabul görülüyor ve ödüllendiriliyor. Ben programımıza katkı sunan ve ödül kazanan tüm öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Yolları açık olsun. Ayrıca Fen Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Aylin Alın’ı, bölüm hocalarımızı ve öğrencilerimizi başarılarından dolayı kutluyorum” dedi.
“GENÇLERİN HEYECANINI PAYLAŞTIK”
Etkinlikte konuşan DEÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aylin Alın ise ikincisi gerçekleştirilen sempozyumda lisans ve lise düzeyindeki gençlerin birbirinden değerli araştırmalarına, keşiflerine tanık olmaktan mutluluk duyduğunu kaydetti. Sempozyumu düzenlerken Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.” sözünden yola çıktıklarını belirten Alın, “Geleneksel hale getirdiğiniz ve devamlılığını sağlamak istediğimiz etkinlimizde Kocaeli’den Bitlis’e Eskişehir’den Zonguldak’a farklı illerimizden katılımlar oldu. Bu da bizleri çok mutlu etti. Onların bu heyecanlarını paylaşmak, çabalarını desteklemek ve beslemek bizler için önemli bir sorumluluktu. Sempozyumumuzda sunumlarıyla yarışan tüm gençlerimizi tebrik ediyorum. Hayat yolculuklarında başarılar diliyorum. Gençlerin gelişebileceği, merakın kutlandığı, bilim ve sanatın bir araya geldiği bu sempozyumu mümkün kılan Rektörümüz Prof. Dr. Bayram Yılmaz’a, sempozyum düzenleme kurulunun başkanına, tüm üyelerine, görev alan öğrencilerimize, Milli Eğitim Bakanlığımıza, Buca Kaymakamlığına, Kurumsal İletişim Koordinatörlüğümüze, Fakültemizdeki personelimize, davetli konuşmacılarımıza ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” ifadesinde bulundu.
ÖDÜL TÖRENİ YAPILDI
Farklı bilimsel alanlardaki sunumların yarıştığı etkinlikte, kazanan öğrencilere ödüllerini DEÜ Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz verdi. Lisans kategorisinde en iyi poster sunum DEÜ Fen Fakültesi Matematik Bölümü öğrencilerinin “Mathematical Modeling of a Three Axis Robotic Arm” isimli bildirisi olurken, lisans kategorisinde en iyi sözlü sunum ise DEÜ Fen Fakültesi Bilgisayar Bilimleri öğrencilerinin “Turizm Destinasyonları İçin Llm Destekli Bulaşıcı Hastalık Danışma Sistemi: Amerika Birleşik Devletleri Için Bir Uygulama” isimli bildirisi oldu.
Ortaöğretim kategorisinde ise en iyi poster sunum kazananı İzmir Özel Eraslan Anadolu Lisesi öğrencilerinin “Yeni Nesil Petek” isimli bildirisi olurken, sözlü sunum kazananları ise İzmir Atatürk Lisesi öğrencilerinin “LSTM Model Kullanılarak Grönland Bölgesindeki Yağışlara Bağlı Ortalama Alg Sayısı ve Yüzey Albedosu Tahminleri” isimli bildirisi oldu.
Etkinlikte ayrıca, TÜBİTAK 2209 kapsamında proje desteği almaya hak kazanan öğrencilere ve danışman hocalarına tebrik belgeleri takdim edilirken, FEDEK akreditasyonu almaya hak kazanan DEÜ Matematik ve Fizik bölümlerinin başkanlıklarına, akreditasyon belgeleri yine Rektör Prof. Dr. Bayram Yılmaz tarafından verildi. Rektör Yılmaz, Fakülte bahçesinde stant kuran DEÜ öğrenci topluluklarının proje ve araştırmalarını da inceleyerek faaliyetleri hakkında bilgi aldı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı